Flyer FuortSpeciaal voor ‘Fuort’ schreven Johan Hiemstra (muziek) en Hotze Karsten (tekst) het nummer ‘Leafde yn Harmony’.
De Easterwierrumer band SYL speelde het nummer in. Montaazje klip: Sjors Vogelzang, Kamera en film montaazje: Jacob Fokkens, Regisseur (s): Trudy de Vos en Hotze Karsten.

Fuort wie te sjen op 28 en 29 oktober 2011, 20:30 oere yn De Tysker.

Limo en rode loper voor jonge sterren van ‘Fuort’

Groot feest was het vrijdagavond in Easterwierrum. De grotendeels door jongeren gemaakte film ‘Fuort’ ging in premiére. In stijl: met limo en rode loper.

De jeugd van Easterwierrum is de afgelopen maande meer dan voorheen met elkaar opgetrokken. Zo’n Twintig jongeren hebben een groot deel van het jaar gewerkt aan een eigen speelfilm. Wie niet acteerde had wel een andere rol – schrijven, rekwisieten regelen, sponsoring zoeken, pr. bedrijven. Er was dan ook alle reden voor een feestelijke premiére.Foto premiére Fuort

De in stijl geklede acteurs werden vrijdagavond per limousine naar dorpshuis De Tysker gereden, waar ze over de rode loper naar binnen gingen voor de eerste vertoning van ‘Fuort’. De Friestalige film van drie kwartier gaat over Inez, een meisje uit Easterwierrum dat op een dag – na een feest in het dorpshuis spoorloos is. De dorpsjeugd gaat naar haar op zoek en probeert te achterhalen wat er is gebeurd.

Bij de film is een heuse clip gemaakt: Johan Hiemstra en Hotze Karsten schreven het nummer ‘Leafde yn Harmony’, dat wordt uitgevoerd door de band Syl.

De jongeren schakelden volwassenen in bij hun filmproductie. Buurtagent Trinus van der Hoek speelt mee als zichzelf. Sjoerd Sypersma werd gevraagd voor een stunt: na een achtervolgingsscéne botst hij met een auto tegen een boom.

Er werden zelfs echte acteurs gestrikt voor gastrollen. Rense Westra is een zorgzame opa. Mijke Geertsma en Jan Arendz spelen de ouder van de vermiste Inez. De acteurs waren vlot bereid een dagje mee te werken aan de opnamen. “Se hiene it goed foar elkoar” aldus Arendz. “Se fetelden presys wat se fan ús ferwachten”.

Voor toneel zijn jongeren niet zo snel te porren, vertelt voorzitter Baukje Boersma van toneelvereniging Op Nij Foriene. Maar het idee van een film viel in goede aarde. “Der kamen alle kearen mear jongelju”.

De jongen spelen onder hun eigen namen in de film. Jacob Fokkens deed het camerawerk, de regie was in handen van Hotze Karsten en Trudy de Vos. Binnenkort is de film van Easterwierrum terug te vinden in de Internet Movie DataBase (IMDB). Dat staat ‘Fuort’ zomaar tussen de grote kaskrakers. Een mooie opsteker voor de makers van de lowbudgetfilm. “Nobudgetfilm”, corrigeert regisseur Trudy de Vos.

‘Fuort’ wordt vanavond om 20:30 uur nogmaals vertoond in De Tysker. De dvd kost € 10,-. Leeuwarder Courant, Fedde Dijkstra, 29 oktober, 2011, pagina 7.

Meer info: http://filmjeugd.blogspot.com/

Foto’s fan de premiêre Fuort.