Friese Ido Altenburg maakt op Texel van hobby zijn beroep

“Bij mij is het nooit goed genoeg. Natuurlijk ben ik hartsikke trots als één van mijn dieren kampioen wordt. Maar ook denk ik: het kan altijd beter.” Tekenend voor de gedrevenheid van Ido Altenburg, maandag 4 september één van de inzenders op de Schapenfokdag.

Schapenfokker Ido Altenburg met de door hem gefokte kampioensram. Maandag 4 september één van de 400 dieren op de Texelse Schapenfokdag.

Van je hobby je beroep maken. Het “overkwam” de fokker uit het friese Oosterwierrum/Easterwierrum die door schapenhouders Dennis Wetenkamp en Ab-Jan Witte van De Veen een baan op de schapenboerderij kreeg aangeboden en naar Texel verhuisde. Ido (31): “Ik fok samen met mijn opa Rintje de Schiffart Texelaars. Van hem heb ik het geërfd, zodra ik kon lopen ging ik al met hem mee naar keuringen. We zijn allebei erg gedreven. Zodra ik een diier heb, wil ik ermee fokken. Ik werkte als installateur, maar zodra mijn werk er ’s middags opzat, ging ik eerst naar mijn opa met de schapen in de weer. Daarna pas naar huis. We doen alles samen. Naar keuringen door het hele land, kopen samen rammen. Ik was vijf jaar toen ik zelf mijn eerste schaap kreeg.”

Als fokker altijd op zoek naar de optimale combinatie van een goed exterieur (uiterlijk), vitaliteit, groeikracht en vruchtbaarheid. Dat doet hij niet onverdienstelijk. In 2015 eindigde een door hem gefokte ram bij de landelijke keuring in Apeldoorn als nationaal kampioen. “Dit jaar reservekampioen. Deze ram (waarvan hij het eigendom deelt met Cees Commandeur is nu vijfeneenhalf jaar en inmiddels wel zeventien keer kampioen geweest. Dit is wel een beetje mijn ideale ram. Functioneel en hij straalt vitaliteit uit. Een A-ram met 90 punten voor exterieur, het hoogste aantal.” Met ook het predikaat keurram. “Hij heeft inmiddels 600 nakomelingen, ook veel goede dieren.” Nummer 189-75741 is een stoere ram, 110 kilogram zwaar met een sprekende kop. Geen kwaaie ram, maar een mensenvriend. “Net een hond. Zodra je hem over de bol aait, begint ie te kwispelen.” En ondanks de respectabele leeftijd nog snel ter been. “Als ik met voer kom, is hij het eerste bij de bak.” De kampioensram is er één van de 24 dieren die Ido maandag inzendt op de Schapenfokdag op de Groeneplaats.

Voor het eerst van de partij als Texelse fokker. Zijn komst naar het eiland kwam via-via tot stand: “Henk Zoetelief huurde van mij een ram. Henk hielp wel eens bij Dennis en Ab-Jan. Ik was een paar keer meegeweest en toen vroegen Dennis en Ab-Jan of ik niet bij hén aan het werk wilde. Het was binnen een avond beslist. Mijn vriendin (Pytsje) was nog sneller dan ik. Pak je koffer, dan ga ik met je mee.” Zo ging hij op 1 oktober in de schapenhouderij De Veen aan de slag. “Hartikke leuk. Nu ben ik elke dag met schapen aan het werk. Met Dennis en Ab-Jan zit ik helemaal op één lijn. Ze willen het zo goed mogelijk doen. Het moet allemaal kloppen, van begin tot eind.” Ido werkt mee in de schapenhouderij en krijgt van Dennis en Ab-Jan de ruimte om zich als fokker verder te ontplooien. “Schapen houden voor de productie is natuurlijk wat anders dan fokken, maar bij ons zit het dicht bij elkaar. Ik probeer ook rammen te fokken voor productiviteit, groei en een goede vermeerdering. Als leverancier van Polderlam willen zij een hoge kwaliteit, als ik een slachterij bezoek, dan leer ik daar als fokker veel van.”

Ido, die ook inspecteur is bij de NSFO, elders in het land ook schapen keurt onder de indruk van saamhorigheid onder Texels schapenfokkers. “We helpen elkaar en kunnen altijd op elkaar terugvallen.”

De Texelse Courant – 1 September 2017

https://www.texelsecourant.nl